Zagonetne moći: Teleportacija – let kroz paralelne svjetove…  “Nemoguća” kretanja stolića

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Mogu li se čvrsti objekti dematerijalizirati i ponovo pojaviti na nekom drugom mjestu? Neki slučajevi to potvrđuju, ali je pitanje kako ih objasniti. Neki parapsiholozi su mišljenja da postoji i četvrta dimenzija, ili čak i više nama nepoznatih dimenzija. Drugim riječima, kad se predmeti pojavljuju ili iščezavaju, oni se tada kreću četvrtom ili jednom od tih dimenzija

Ujutro 6. maja 1878. Johan Celnar, profesor fizike i astronomije na Univerzitetu u Lajpcigu, sjedio je sa Henrijem Slejdom, američkim medijem, u sobi za eksperimente iz parapsihologije. Niko drugi nije bio prisutan. Iznad stola za kojim su sjedili, Celner je držao obje Slejdove ruke. Minutu kasnije okrugli drveni stolić koji je stajao u blizini počeo je da se ljulja tamo-amo, a gornja daska se podigla iznad ivice stola za kojim su sjedili. Zatim je okrugli stolić polako kliznuo ka ovom stolu, malo se nagnuo unazad i skliznuo ispod njega.

  “Nemoguća” kretanja stolića

Slijedećih minuta se ništa nije dešavalo i Slejd se upravo spremao da konsultuje svoje “duhovne kontrolore” o tome šta treba da očekuju, kad je Celner bacio pogled ispod većeg stola i sa zaprepaštenjem otkrio da je okrugli stolić netragom nestao. Zatim su njih dvojica pretražili sobu, ali stolić nisu našli! Kao da je u zemlju propao.

Celner i Slejd su zatim ponovo zauzeli svoja mjesta, stavivši ruke iznad stola. Slejd nije mogao napraviti nikakav neprijmijećen pokret. Nakon pet minuta Slejd je vidio svjetlost u zraku, kao što se to obično dešavalo prije nego što su mu se događali paranoramlni fenomeni. Ni Celner, ni bilo ko od njegovih kolega nisu nikada vidjeli ova svjetla kad su bili prisutni sesijama sa Slejdom.

–    Dok sam okretao glavu, slijedeći Slejdov pogled prema plafonu iza mojih leđa – sjeća se Celner – iznenada sam primijetio na visini od 1,5 metra onaj okrugli stolić kako se sa nogama okrenutim naviše spušta na sto za kojim smo sjedili…

Ovo nevjerovatno svjedočanstvo opisuje teleportaciju – iščezavanje materije i njeno ponovno pojavljivanje na istom ili drugom mjestu. Ovaj je fenomen, navodno, usko povezan sa ostalim sličnim fenomenima – prolaskom jedne materije kroz drugu i vezivanjem čvorova bez ljudske pomoći, o čemu izvještavaju mnoga svjedočanstva iz prošlosti.

I druge sesije sa Slejdom, kojima je prisustvovao Celner, rezultirale su “nemogućim” kretanjima predmeta: u nekim slučajevima sami od sebe su se vezivali čvorovi na vrpci, koži ili čak svinjskom crijevu dok ih je Celner držao ili ih jednostavno samo posmatrao. Jedna seansa čija je namjera bila da se povežu dva drvena prstena nije uspjela – ali se završila tako što su ta dva prstena balansirala “na nemoguć način” na središnjoj nozi okruglog stolića,čiju smo teleportaciju već opisali. Kad se taj događaj zbio, stolić je bio izvan Slejdovog domašaja. Da bi se ti prstenovi navukli na nogu stola, bilo je potrebno rastaviti sto na dijelove pa ga ponovo sastaviti!

Čudesne moći Sai Babe

Celnerovo djelo o parapsihološkim fenomenima sastoji se od nekoliko debelih svezaka, ali je samo neznatan dio ovog materijala dostupan javnosti. U njemu se nalazi i izvještaj objavljen 1932. godine u časopisu “Journal” američkog Udruženja za parapsihološka istraživanja. Izvještaj je napisao V. Batn, tadašnji predsjednik Društva, koji je prisustvovao eksperimentima medija Mardžeri Kandon.

U tim eksperimentima duh Mardžerinog umrlog brata, Voltera, navodno je stavljao i vadio male predmete iz raznih vrsta kutija, najčešće kartonskih, zatvorenih samoljepljivom trakom, te čvrsto zaključanih drvenih i metalnih kutija. Ovo je rađeno više puta, a za to vrijeme Mardžeri Kandon je bila vezana za stolicu. Kad su ti predmeti teleportirani iz kutije u kutiju bilo je lako provjeriti tu činjenicu.

Godinama kasnije, Uri Geler je tvrdio da je uspijevao teleportirati ne samo manje predmete nego čak i ljude i životinje, ali to nikada nije i naučno potvrđeno. Ipak, mnogi uglednici bi se zakleli da se jedne prilike Geler iznenada pojavio na ustakljenoj verandi svog prijatelja Andrije Puharića u Osiningu, u državi Njujork, nakon što je trenutak prije šetao Menhetnom, koji je od Osininga udaljen jedan sat vožnje automobilom.

Indijski guru Sai Baba je bio posebna priča. Njegova specijalnost je materijaliziranje malih predmeta; najuobičajeniji poklon je sveti prah vibhuti, praškasta siva supstanca, koja se koristi za liječenje. Zapadnim parpsiholozima koji su ga posjetili nikada nije dozvoljeno da mu nametnu neku kontrolu.

Medutim, Karlis Osis i Erlendur Haraldson uspjeli su, navodno, da prekontrolišu jednu od Babinih haljina i nisu našli na njoj džepove ili neka druga tajna mjesta. A nije bilo ni znakova vibhutija niz rukave, što bi se moglo očekivati ako ga je Baba istresao iz rukava u ruku.

Inteligentni projektili

Primjeri očiglednih teleportacija, prenošenja materije kroz materiju, poznati su i kao “slučajevi kućnih duhova” u kojima se u zatvorenim sobama dešavaju nevjerovatne pojave, najčešće kamenje ili drugi predmeti pristižu iz – niotkuda. Ponekad nisu vidljivi sve dok ne udare u neki predmet.

Možda se najpoznatiji slučaj ove vrste dogodio 1903. godine. Neki geolog, V. F. Grotendik, izvodio je geodetska mjernja na Sumatri. Jedne noći dok je spavao u kolibi pokrivenoj debelim slojem lišća, odjednom ga je probudilla “kiša” kamenja koje je padalo po njemu i svuda oko njega. To se ponovilo i slijedeće noći dok je ležao budan.

Očito, kamenice su dolazile s krova ali on nije mogao naći rupe u lišću kroz koje je kamenje prolazilo. Uz sve to, kada je treću noć pokušavao da uhvati poneki kamen, on bi istog časa promijenio pravac! To se ponovilo nekoliko puta.

“Inteligentni projektili” ove vrste nisu neobični u “slučajevima kućnih duhova”. Ali, u velikom broju slučajeva dešavalo se da određeni predmeti misteriozno iščezavaju, mada postoji samo jedan kratki naučno obrađeni izvještaj koji potvrđuje istinski nestanak nekih predmeta.

Nepoznate dimenzije

Dogodilo se to nekoj gospođi Kogelnik u Londonu 1922. godine čije je kućanstvo mjesecima uznemiravano raznim nestašlucima “kućnog duha”. Ali jednoga dana zbilo se nešto krajnje nevjerovatno. Njen muž priča:

–    Kad je moja žena vidjela kako joj sjekira nestaje pred očima izašla je iz sobe. Sve se ovo dogodilo izmedu 10 sati i podneva.

Može se navesti znatan broj prilično uvjerljivih slučajeva teleportiranja – iščezavanja i ponovnog pojavljivanja – različitih predmeta. Postoji sve više dokaza da nam se to dešava u svakodnevnom životu. Telepatija se javlja mnogo češće, ali ni teleportacije zasigurno nisu tako rijetke kako bi se moglo pretpostaviti na prvi pogled.

Šta sve ovo znači? Odgovor leži, kažu neki parapsiholozi, u činjenici da prostor ima i četvrtu dimenziju, ili čak i više nama nepoznatih dimenzija. Drugim riječima, kad se predmeti pojavljuju ili iščezavaju, oni se tada kreću četvrtom ili jednom od tih dimenzija.

Ovo je savršeno razumna hipoteza, ali naravno postoje i dodatna objašnjenja. Jedna hipoteza kaže da predmeti postaju nevidljivi samo privremeno. Ali, ona ne bi mogla da objasni izlazak predmeta iz zatvorenih kutija. S druge strane, halicinacije – jedno drugo često ponuđeno objašnjenje – ne mogu objašnjavati slučajeve u kojima se odvija trajna strukturalna promjena – kao što su čvorovi na Celenrovim vrpcama. Tamo gdje je materija prošla kroz drugu materiju u običnom trodimenzionalnom prostoru, ona je možda rastavljena, prenesena atom po atom i opet ponovno sastavljena.

Ili su možda dotični atomi učinjeni “pasivnima” i nekohezivnim, tako da nisu djelovali jedni na druge dok su prolazili jedan kroz drugi?!…

Neki naučnici teleportaciju objašnjavaju “kvantnim provođenjem”, u kojem jedna atomska čestica na “nemoguć” način prodire kroz barijeru energije: čestica se vidi kao da se probija kroz neku barijeru koja je suviše visoka da bi se preskočila.

Možda bi se moglo i prihvatiti da je transport materije kroz materiju fenomen “kvantnog provođenja” ali se tada postavljaju mnoga druga pitanja na koja nauka još uvijek nema racionalne odgovore. Ako četvrta dimenzija uistinu postoji ona otvara zapanjujuću mogućnost postojanja beskonačnog broja drugih dimenzija – koje čine neograničen broj univerzuma paralelnih sa našim. A to već prelazi u – naučnu fantastiku!

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

Status Astrologa

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €