Turska magija: Mastilo od šafrana za što čarobniji efekat

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Turske hodže poznaju brojne zapise i tilsume čiji sadržaji su prepuni magičnih vefkova, zaklinjanja i uputa džinima kako i na koji način da izvrše neku ljubavnu ili drugu želju. Svaki od zapisa pravi se uz posebnu proceduru sa mastilom od šafrana, mošusa i ružine vode kako bi se proizveo što čarobniji efekat.

Sve zapise, bilo da se radi o arapskim ili turskim, hodža mora da pravi u dogovoru sa nekim džinom zaduženim za ostvarenje napisanog tojest nacrtanog. Tilsum ili talisman zapravo je magični simbol-ime nekog od mnogobrojnih duhovni bića koji se ponavljanjem bajalice, spaljivanjem, zakopavanjem, vješanjem na vjetrovito mjesto itd aktivira u smjeru ispunjenja željenog.

U nekim segmentima može se konstatirati da je turska talismanska magija čak bogatija od arapske i raspolaže kudikamo zamršenijim simbolima i oznakama džinskog svijeta.

Iako se tilsumi izrađuju za vrlo širok spektar ljudskih želja najčešće se ipak pišu za ljubav. Kada kod nekog anadolijskog hodže dođe onaj ili ona sa željom za ljubavnim sihirom hodža im prvo „otvara zvijezdu“ tojest gleda astrološku usklađenost njihovih znakova i planeta. Takav proces nije nimalo slučajan i nema toliko veze sa astrologijom koliko sa magijom, naime, hodža prema viđenom konstatira kolika je mogućnost da se može napraviti uspješna magija. Ukoliko su zvijezde dobro raspoređene hodža pravi sihir ili piše tilsum koristeći usluge onih džina koje služe dominirajuće planete nečijeg znaka.

Moć zemlje sa mezara

U narodnoj magiji Male Azije situacija je znatno drugačija i tu su odžaklije znatno eksponiranije od hodža. I sistem rada je posebniji pa se stoga pri izradi sihira koriste razne vrste namirnica i rekvizita od šećera, soli, jabuke, jajeta ili pera crne kokoške, starog katanca, zmijske kože, čvorova i ostalog.

Ona zemlja koju odžaklija ili neko drugi uzme sa groba naziva se mrtvačka zemlja i za nju se pretpostavlja da ima veliku mađijsku moć. U crnoj turskoj magiji vračare njome omađijavaju muškarca oduzimajući mu spolnu moć. Za takvu nakanu vračari je dovoljna samo jedna šaka mrtvačke zemlje koju ona zamjesi u čaši vode prikupljenoj sa sedam česmi. Od tog blata ona zamjesi kuglicu i ostavi je da se osuši ispod nekog drveta. Nad osušenom lopticom sedam puta se ponovi sura „Tebet“ i otpuhne se.

Posebnu moć ima zemlja uzeta sa groblja ispod čempresa. Vračara prije nego li je uzme tri puta prođe u krug oko drveta sedam puta ponavljajući ime osobe za koju će raditi sihir i na kraju puhne na lijevu stranu. Pošto zemlju donese kući stavi je na sedam kašika. Time je započela sa „vezivanjem“ koje završava tako što nad svakom kašikom kaže „Neka N.bude svezan“.

Obenđijala sam ga

Turkinje su tradicionalno sklone prakticiranju magijskih rituala bilo da se oni tiču liječenju nekih bolesti, otvaranju sudbine (fal ačmak) ili pak ljubavnih čarolija poznatih u narodu pod nazivom deli divani (neka poludi). Ove čarolije obiluju upotrebom različitih tilsuma, mrtvačke zemlje, zrna graha, soli, pramenova kose itd.i smatraju se vrlo učinkovitim sihirima.

U onim jednostavnijim magijama djevojka željna pažnje i ljubavi nekog momka pred spavanje uzme tri ljute crvene paprike, izdubi ih i izvadi sjeme pazeći da ga ne pomješa jedno sa drugim. Nad svakom skupinom sjemenki iz tri paprike prouči suru „Tebet“ a zatim sjeme vrati nazad. Paprike potom zatrpa zajedno sa žeravicom pod pepeo. Odmah zatim udari desnom  rukom od zid ognjišta i baje: „Zid se raspao na tri dijela! Iz jednog je izišao čovjek, iz drugog džin a iz trećeg Ismailova vila. Čovjeka sam poslala u pećinu, džina u Kinu a Ismailovu vilu po N. (ime voljenog). Bez stajanje, bez odmaranja neka dođe k meni“.

Pošo je izgovorila bajalicu djevojka odlazi na počinak bez gledanja nazad.

Djevojke često opsjedaju derviše po tekijama da im nauče molitve ili čarobne riječi na vodu, voće ili neki dio odjeće od voljene osobe kako bi uspjele osvojiti onoga ko im se dopada. Za jednu od tih prilika djevojka u tekiju odnese tri oraha nad koje derviš nauči. Čim dođe kući djevojka orahe oblijepi katranom i čeka da padne noć. Kada primjeti da se nebo osulo zvijezdama pogledom potraži sedmobrojne zvijezde (Vlašiće) i gledajući u njih nad svakim orahom kaže: „Izađoh na Erdžisi planinu, pogledah na Erveš vinograd; planina izgorjela, kamen izgorio.

Niti je planina izgorjela niti kamen nego je izgorio moj dragi N.N. Suho izgorilo, sirovo izgorilo; niti je suho ni sirovo izgorilo već je moj dragi N.N. za mnom od ljubavi izgorio“. Potom se vrati u kuću i baca orah po orah u vatru govoreći svaki put: „Dragi Allahu, kao što ovi orasi na vatri gore tako neka sagori srce N.N.za mnom“. Zatim djevojka ide bez ijedne naknadno izgovorene riječi leći u postelju kako bi navodno te noći u snu vidjela čudo.

Umjesto oraha djevojke često upotrebljavaju zrna ječma ukupno njih 40, inače, ovaj broj se često pored broja 7 pojavljuje u tursko-arapskoj magiji i očito ima veze sa poslanikom Muhamedom kojem je u 40 godini počela božija misija. Prije nego li pođe na spavanja djevojka sjedne pored vatre i držeći u ruci zrna ječma prouči na njih ovaj efsun ili čaroliju: „Tražim od Allaha zaljubljenog do ludila N.sina od toga i toga, pamet mu uzeh obenđijala sam ga, mir sam mu uzela obenđijala sam ga, sabur sam mu uzela obenđijala sam ga, srce sam mu uzela obenđijala sam ga.

Ako leži, da ne legne, ako spava da ne spava, ako jede da ne jede, ako pije da ne pije, dok mene ne vidi da se ne smiri. Postelja mu zmija bila, uzglavlje mu guja bila, sebi sam ga načinila asurom, sebi sam ga zarobila. Huuu đevzuruhu“. Ukoliko joj dragi na kog se namjerila ne dođe te večeri u ašik djevojka ne odustaje sa efsunom već ga ponavlja naredne večeri.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

Status Astrologa

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €