Koje su najpoznatije “srećonoše” i “zloslutnice: Riba za znanje, žaba za dug život, a Fatimina ruka za strpljenje!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Vjerovatno ne postoji nijedan čovjek na svijetu koji barem jednom u životu nije imao neki talisman ili hamajliju za sreću. Bilo da je to privjesak za sreću, naopako obučene čarape ili majica koja nam donosi uspjeh, nakit, djetelina sa četiri lista, potkovica ili brojni drugi.

Različiti narodi od pamtivijeka su imali različite običaje i kulture vjerovanja, kako za sreću, tako i za zlo. Većina ovih vjerovanja potiče još iz antičkih vremena, odnosno iz mitova i legendi. Za “donositelja sreće” vezivali su se biljke, životinje, kamenje, znakovi, geometrijski oblici, brojevi…

Manji dio su darovi od nama dragih osoba ili predmeti vezani uz neki sudbonosan dan u našem životu i stoga su nam posebni. Vjeruje se da se, prema principu analogije, oko tih predmeta stvara posebna energija, koja ih identificira. Na primjer, ljubav i njen simbol srce, postaju ista stvar, želimo li privući ili zadržati ljubav, nosit ćemo uz sebe srce.

Hamajlija dolazi od arapske riječi hasmala (nositi, prenositi). Poput štita ima zadaću zaštititi nas od napada sudbine, odvraćajući je, odbijajući i raspršujući negativnu energiju. dakle, oni štite ono što već postoji ili što posjedujemo. Talismani (dolazi od grčke riječi telesma – posvećeni predmet privlače pozitivnu energiju potrebnu da bismo nešto postigli ili dobili. Dakle, privlači ono čega još nema.

A evo koji su su najpoznatiji talismani i hamajlije.

Rogovi

Rogovi predstavljaju odbrambeno oružje protiv zlih duhova, a vrlo su popularni u Španiji, Italiji i Portugalu. Korijene vuku iz predrimskog doba i od samog početka štite od zlih sila, , problema s vidom i drugih oblika nesreća. S pojavom kršćanstva, ovaj je znak postao simbol vražijih rogova, ali u većini kultura ostala je funkcija donositelja nesreća.

Fatimina ruka

Prema legendi je Fatima, kćerka Poslanika Muhameda s.s. vidjela svog supruga kako je vara s ljubavnicom. To je toliko ražalostilo i zbunilo da je slatkiš od badema i šećera počela miješati rukom, umjesto kuhačom. Vidjevši to, suprug joj je doviknuo da pazi, no Fatima je već opekla ruku. Od tada je hamsa, kako je zovu Arapi, postala simbolom strpljenja, ljubavi i odanosti.

Djetelina s četiri lista

Prema legendi, Eva ju je pronašla u rajskom vrtu. Vjeruje se da njezina četiri lista predstavljaju četiri najtraženija ljudska dara: zdravlje, sreću, ljubav i uspjeh.

Srce

U svim antičkim kulturama srce je središte života i inteligencije, a uklesavalo se zajedno sa svetim formulama. Danas srce u prvom redu predstavlja ljubav, vjernost i ljubavno obraćanje.

Riba

Prije nego je postala kršćanski simbol u mediteranskom svijetu, riba je bila simbol dobre sreće, plodnosti i obilja, u analogiji s plodnim trbuhom svoje majke. S druge strane, u Indiji je riba označavala znanje, jer je bog Višna, utjelovljen u ribi, spasio ljude od poplava, dok ih je šiva u koži čovjeka-ribe, podučio tehnikama joge.

Žaba

Antički je simbol plodnosti i ponovnog rođenja, a najčešće se radila u zlatu ili plavoj keramici. U Egiptu je žaba smatrana božicom porođaja i ljubavi. Antičke Rimljane je štitila od napuštanja voljene osobed, za Kineze i danas predstavlja prosperitet, dok Turcima,a ko je isklesana iz jantara, donosi dug život.

Mjesec

najviše su ga poštivali Egipćani i Babilonci. Vjeruje se da uklanja uroke i ljubavna razočarenja, a ako su mu vrhovi okrenuti prema gore (hamajlija se nosi horizontalno), donosi obilje. Instrument je magične zaštite, prije svega žene i djece.

Potkovica

Smatra se čuvarom blagajni, automobila, (štiti od prometnih nezgoda) i brodova (obješena na najviši jarbol štiti od opasnosti koje prijete s mora). Poklanja se i mladencima kako bi im čuvala kuću. Vjeruje se da njeni vrhovi moraju biti okrenuti uvis, jer tako raspršuju negativnu energiju.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

Status Astrologa

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €