FAMOZNI PETAK 13! – Da li je strah od ovog dana opravdan?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ako ste pogledali na kalendar, shvatili ste da je danas ,,famozni” petak 13.

Datum koji se ponavlja i do 3 puta u kalendarskoj godini duboko je urezan u pore našeg društva. Strah od tog famoznog datuma je toliko rasprostranjen da je čak dobio i svoje stručne nazive: triskaidekafobija – strah od broja 13 i paraskavedekatriafobija – strah od petka 13.

,,Baksuzluk” ovog datuma istoričari povezuju sa petkom 13.10.1307. kada je francuski kralj Filip IV naredio da se pohapse i spale svi francuski templari, a njihova imovina oduzme. Međutim, strah od lošeg uticaja broja 13 seže i dublje u prošlost, u prethrišćansku eru. Broj 13 slijedi nakon broja 12 koji se smatra savršenim, jer se može podijeliti na 2, 3, 4 ili 6 jednakih dijelova, dok kod broja 13 uvijek ostaje jedan ostatka, te je broj 13 simbol nesavršenosti. Hrišćani su to povezali sa 13 palih anđela i sa 13 gostiju na Tajnoj večeri, od kojih je upravo 13. po redu, Juda, izdao Isusa.

U modernom dobu ovo uvjerenje ne jenjava. U svijetu, mnoge zgrade bri brojanju spratova ili ulice pri dodjeljivanju brojeva kuća, preskaču broj 13. Stavljaju oznaku 12A ili jednostavno odmah pređu na broj 14. Takođe, u holandskom gradu Utrehtu, na željezničkoj stanici ne postoji peron 13, a u takmičenju Formula I ne postoji bolid sa brojem 13.

Mnoge slavne ličnosti su patile ili pate od ovih strahova. Kompozitor Arnold Šenberg je svoju posljednju operu nazvao ,,Moses und Aron’’ umjesto pravilnog pisanja ,,Moeses und Aaron’’ ( Aaron se piše sa dva slova A), kako bi izbjegao 13 slova u nazivu. Zanimljivo je pomenuti da je Šenberg rođen 13. u mjesecu, a umro je na petak 13.7.1951. u svojoj 76. godini (7+6=13) u 13 minuta prije ponoći ( američkim zapisom 11:47 pm, 1+1+4+7=13).

No šta numerologija kaže na ovo? Broj 13 nosi određena otežanja, broj je karmički, kada je redukovan nosi simboliku Saturna ( 1+3= 4, broj 4 je Saturnov broj). Ali i pored toga, datum u mjesecu se nikad ne posmatra izolovano, već se posmatra u okviru čitavog zapisa datuma ( dan, mjesec, godina).

Da zaključimo, petak 13. pored svih strahova i praznovjerja, ne mora uopšte biti fatalan ili baksuzan dan, da li će taj dan nekoj osobi donijeti nesreću ili obilje srećnih okolnosti, zavisi od predispozicija datuma rođenja te osobe. Ne opterećujte se irealnim strahovima, uživajte u životu…

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

Status Astrologa

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

48 RSD

HRVATSKA

2,33 KN

3,58 KN

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

BiH HT Mostar (Eronet)

1,58 KM

BiH BH Telekom

2,42 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €